Pretenţii de Bucureşti

SUBIECTIV. Sub lupă, candidaţii la alegerile din Bucureşti: de la scurta aventură a lui Marian Munteanu la bizara intrare în cursă a lui Robert Turcescu. Ei şi micile pretenţii ale unui cetăţean cu drept de vot

bucuresti+trafic

Oraşul nostru vesel, „modern şi vibrant”, cum ar scrie vreun jurnalist străin gâdilând orgoliul patrioţilor locali dornici de laude cu orice preţ, priveşte amuzat la întâmplările, situaţiile şi personajele din spatele numelor care vor fi, au vrut sau vor să fie pe buletinele de vot de anul acesta de la Bucureşti.

Dacă ar fi rămas la discuţia de la emisiunea cu domnişoara de la Digi, care l-a readus fără să vrea în atenţie, Marian Munteanu se putea mulţumi cu faptul că în sfârşit, este indexat pe google, neinventat încă în anii lui de glorie. Dl. Munteanu i-a dat o replică şmecherească crainicei- care l-a întrebat cu inocenţă: „Ce făceaţi, eraţi în Piaţa Universităţii în iunie ’90?”-: “Eram şi eu pe acolo”.  M. Munteanu a vrut însă să fie primar de Bucureşti, iar ce a rămas după tot zbuciumul pe tema „legionar sau nu, om al serviciilor sau nu”, piperat cu vorbe ale unor foşti colegi care şi-au amintit brusc diverse isprăvi de arme ale respectivului, a fost un proaspăt fost candidat care s-a zburlit la „detractori” ca unul căruia tocmai îi luaseră golanii mingea în curtea şcolii şi simţea nevoia să spună, totuşi, ceva: „Lasă că vedeţi voi!”.

Pe locul rămas liber, „marele PNL”, atât de mare încât se chinuie să găsească un candidat decent,  a pus un politician cu charismă de agent imobiliar. Asta-mi inspiră dl Predoiu, care mă duce cu gândul la băieţii „deştepţi” cu priviri agere care speculau, între două cafele în Dorobanţi, apartamente în anii de boom. În rest o fi, probabil, un tip cu nenumărate calităţi, însă populaţia cu drept de vot a Bucureştilor nu le cunoaşte şi, foarte posibil, aşa, din ochi, cam jumătate din votanţi nici nu a auzit de el. Este destul de cunoscut de la antene, unde a avut parte ani buni de „publicitate” ca membru al unei anume găşti politice, cea în dreptul căreia ţâşneau pe ecran multe zerouri scrise cu roşu bold. Nici măcar pozele de la petrecerea în pijama postate de brokerul fugar Sima nu-l fac atât de simpatic sau atât de antipatic încât să inspire ceva bucureşteanului.

Viaţa merge înainte şi pentru Robert Turcescu, jurnalist în rezervă. Am văzut directul în care Băsescu îl anunţa drept candidat şi mi-am spus instantaneu: „Ăştia chiar au înnebunit?!” Ieşirea teatrală a lui Turcescu, când a spus că a fost ofiţer acoperit, a fost probabil cel mai bizar lucru din politica noastră, de la flacăra violet încoace. Să-l pui pe cel în cauză candidat la Bucureşti este însă şi mai bizar. Jurnalist talentat până în punctul în care n-a mai fost jurnalist, ci purtător de interese, Robert Turcescu a mai uimit cu ceva. A fost un cruciat nemaivăzut, un tip care când rostea cuvântul „deontologie”, într-un fel anume, dârz, pregătit de luptă, mai că puneai şi tu mâna pe sabie să aperi tot ce trebuia apărat şi, mai ales, „jurnalismul”, cel căruia Robert Turcescu îi sacrificase totul. Singura întrebare e ce ai putea să desenezi în dreptul lui pe buletinul de vot.

La stânga

La stânga, îmi cere votul o doamnă la care am observat, de-a lungul vremii, tupeul. Are tupeu cât cuprinde, ceea ce o poate scoate, la o adică, spre binele ei, nu al nostru, mai în faţă. Gabriela Vrânceanu-Firea este şi soţia primarului din Voluntari, dl. Pandele. Cuplul s-a remarcat, odată, printr-un ricoşeu marinăresco-securistic venit de la dl. Băsescu, d-na Firea fiind atenţionată că s-ar putea să nu-i mai vină soţul acasă, ceea ce a transformat-o, temporar, în ochii lumii, în potenţială victimă, fiind parafrazând reclama, şi femeie. În rest, nu ştiu mare lucru despre candidatul PSD, însă fiindcă nu-mi place tupeul şi atât, chiar dacă n-o să desenez nimic în căsuţa de pe buletinul de vot, o să trec pur şi simplu mai departe.

Nicuşor Dan, marea speranţă a electoratului sătul de restul, joacă aceeaşi carte a omului anti-sistem. Dl. Dan a fost, în urmă cu patru ani, marea surpriză de la Bucureşti. A avut chiar şi cântec, dacă-mi aduc bine aminte. Deşi vrea să scape Capitala de politicieni, candidatul apolitic va trebui totuşi să lucreze cu sistemul, pentru că Bucureşti are şi un guvern local, consiliul general. Cauza reprezentată de dl. Dan va fi îmbrăţişată de o parte a electoratului catalogat într-un cuvânt drept reformist din Bucureşti. Mergând pe ideea că restul sunt „aceeaşi mizerie”, candidatul USB are şanse la un scor bun. Dar fiindcă am mai văzut că în România o revoluţie poate fi confiscată, iar cei mai aprigi oameni anti-sistem pot ajunge să reprezinte cu brio sistemul însuşi, a fi mai rezervat nu strică.

Un alt partid anti-sistem, M10 al Monicăi Macovei, a rămas fără candidat după ce un domn, Ciucu, venit din zona ONG-urilor, s-a retras brusc, acceptând o ofertă de la PNL pentru a intra în cursa pentru postul de viceprimar.

Diverse

Înapoi la sistem, condamnat în primă instanţă pentru luare de mită, Adrian Severin, fost europarlamentar, se înscrie şi el, şi nimeni nu înţelege de ce, în cursă.

La sectoare, poţi şi să râzi şi să plângi în acelaşi timp. Spăşitul – după Colectiv – Piedone se agaţă de ideea de a alerga după un scaun deşi anunţase că se retrage din politică după tragedie. Vanghelie vrea din nou să fie la 5, iar la 3 – „fratele” Negoiţă.

Fotografiată în braţele unui domn, care nu era soţul ei, Laura Chiriac, candidat la o primărie de sector, a replicat, cu candoare, că era într-un fel de misiune de destructurare  a mafiei, amorezul fiind bănuit de o astfel de apartenenţă. Cu alte cuvinte, doar se documenta.

E un oraş gălăgios, care se pregăteşte de şi mai multe zgomote, electorale, şi care ştie, fiindcă a trăit pe pielea lui, cam ce nu ar vrea de la aleşi. E şi acesta un început. În rest, lucruri de bun simţ. O fi aşa de greu să mulţumeşti un oraş vesel? Sau măcar să nu ne încurci?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s